En nybliven treåring

Hejsan, hallå. För nästan exakt en vecka sedan fyllde min och Fridas bebis tre år. Med den födelsedagen kommer förändringar. Om någon månad eller två ska vi börja vänja henne vid bett och om 5-6 månader tänker jag mig att det är dags för att börja med sadeln och tre månader på det och så ska vi sitta upp. Det är planen iallafall. Vet att jag säger det varje födelsedag men det kändes som igår hon var ett litet skärrat föl i regnovädret. Hon har helt växt ifrån oss. Tanken att vi om mindre än ett år kommer sitta på hennes rygg är lite läskig. Hon är inget föl ännu utan en unghäst.
 
Jag vet att man brukar börja rida in dem innan de fyller tre år men enligt både mig och Frida så är det lite väl tidigt och vi tycker att man ska vänta tills de är åtminstone 3½ innan man börjar hänga på dem osv. Sen ska vi ju inte träna henne till att bli en guldmedaljör innan hon fyller fem liksom. Det får ta sin tid.
 
De senaste tre åren har vi fokuserat på hanteringen. Hon går jättebra att leda med grimma och grimskaft, det går toppen att longera henne (i grimma och longeringslina), att åka transport är ingen större grej och det här med att duschas funkar finfint. Hon går också jättebra vid sidan utan grimma och grimskaft. Vid ryktningen och visiteringen står hon stilla och att få hovarna kratsade och verkade är jättelätt säger hon. Så där har vi gjort bra ifrån tycker jag, det är ju viktigt att hästen ska vara säker i hanteringen.
 
Nu senaste tre-fyra veckorna har jag även lagt lite tid på att bygga lite muskler på morotsälskaren. Brave har inte ridits lika mycket så då har jag kunnat lägga mer tid på Sis. Som ni ser på bilderna nedan har det faktiskt hänt en del på muskelfronten. Jag har dels longerat henne men jag tror att de mesta av musklerna kommer från våra joggingrundor. Hon har nämligen hängt med ut när jag joggat, antingen själv eller på Yoshis rygg. Sen har vi även ibland gått upp och ner i backar. Så ja, vi har legat i lite. Spirit verkar taggad på vad framtiden har att erbjuda och det glädjer mig, även om hon växer upp för snabbt.
/Ankan
Allmänt, Ankan, Tävling och träning | |
Upp